Upptäck Stockholms historia med vår topplista över de 10 bästa monumenten

Svep genom Stockholms historia: Upptäck stadens ikoniska monument med vår topplista över de 10 bästa monumenten


Gustav II Adolfs staty – denna magnifika staty är en av de mest kända i Stockholm och står mitt emot Slottet på Skeppsbron. Statyn avbildar kungen på hästryggen, redo att leda sitt folk till seger.


Obelisken på Skeppsholmen – denna höga, smala obelisk står på ön Skeppsholmen och har en spännande historia. Den restes ursprungligen av Gustav III för att hedra sin far, men har sedan dess flyttats och omplacerats flera gånger.


Karl XII:s staty – denna imponerande staty avbildar den berömde krigarkungen Karl XII till häst. Statyn står på Blasieholmen och är ett imponerande inslag i Stockholms stadssilhuett.


Birger Jarls staty – denna staty står på Riddarholmen och avbildar Birger Jarl, som anses vara grundaren av Stockholm. Statyn är ett viktigt monument över stadens historia.


Engelbrektsstatyn – denna staty står på Engelbrektsplan och avbildar den legendariske upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson. Statyn är ett viktigt monument över Sveriges medeltida historia.


Vasaorden på Blasieholmen – denna storslagna staty avbildar skeppet Vasa och är en hyllning till den svenska sjöfartshistorien. Statyn står vid Blasieholmen och är en imponerande syn.


Bellmanmonumentet – denna staty avbildar den berömde svenska poeten Carl Michael Bellman och står på Bellmansgatan på Södermalm. Statyn är ett viktigt monument över svensk litteraturhistoria.


Gustav III:s staty – denna magnifika staty står på Skeppsbron och avbildar den berömde Gustav III till häst. Statyn är ett imponerande inslag i Stockholms stadssilhuett.


Berzeliusstatyn – denna staty står på Medborgarplatsen och avbildar kemisten Jöns Jacob Berzelius. Statyn är ett viktigt monument över svensk vetenskapshistoria.


Bellmanshällen – denna stora sten vid Fredhällsudden på Kungsholmen är ett monument över Carl Michael Bellman och hans vackra dikter. Detta är en av Stockholms mest romantiska platser och en populär destination för besökare och lokalbefolkning.


Vi hoppas att denna topplista hjälper dig att upptäcka några av de mest ikoniska monumenten i Stockholm och ger dig inspiration till att planera en spännande sightseeingtur!