Välkommen till Skansen

Skansens är att vara ett friluftsmuseum i världsklass, lustfyllt och tillgängligt för alla! Gästens upplevelse står i centrum och vi erbjuder en djurpark, ett friluftsmuseum och en plats för inspirerande möten.

Karta och adress till Skansen
Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm

Skansen - världens äldsta friluftsmuseum

Mitt på Djurgården finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden.


Skansen är idag världens äldsta friluftsmuseum och grundades år 1891 av språkforskaren, läraren och folkbildaren Artur Hazelius. En man vars motto var ”känn dig själv”. För Hazelius betydde orden att genom att känna till vår historia är det möjligt att känna oss själva.


Med det som utgångspunkt skapade han Skansen. En plats som skulle levandegöra natur och kultur genom att samla byggnader, växter, och djur från hela Sverige och visa hur människor bott och arbetat i olika delar av landet.


Ett levande friluftsmuseum

Hazelius fick köpa en bit mark uppe på Skansenberget, och började direkt bygga upp hus från hela landet. Till en börja fylldes husen av dockor, klädda i folkdräkt, men de byttes snabbt ut till levande ”kullor”. Hazelius ville att Skansen skulle vara just det – ett levande friluftsmuseum, med snurrande spinnrockar och dunkande vävstolar. Något som vi  även idag ser i allra högsta grad.


Djurens intåg

Naturligtvis skulle det också finnas djur. Husdjur var en självklarhet i det gamla bondesamhället och vilda nordiska djur som levde i skogarna och på fjällen var också en del av tillvaron. Hazelius tog emot fler djur som gåva och några av dessa var exotiska djur. Det stämde inte överens med att visa ett Sverige i miniatyr, men Hazelius antog att hans besökare skulle betala för att se de exotiska djuren och lät dem stanna.


Ett ständigt växande friluftsmuseum

Under årens lopp har Skansens utbud växt och förfinats. Idag är det öppen året runt och gästupplevelsen erbjuder allt från allsång till hantverk, trädgårdar och hus. Alltid med Hazelius tankar och idéer som grund.

Skansens växel: 08-442 80 00

På skansen ser man ofta kungafamiljen 

Sveriges Kung Carl XVI Gustaf


Foto Simon Blomqvist

kronprinsessan Victoria

Foto Simon Blomqvist