Ta'ameya Falafel

Bilder från Ta'ameya  Södermalm

VASASTAN

Adress
Tegnérgatan 18
113 58 Stockholm


SÖDERMALM

Adress
Folkungagatan 63
116 22  Stockholm


Öppettider:

Mån - Tis: 20:30

Ons-Fre: 11-21

Lör: 12- 16:30

Sön: 12-16:30

OBS köket stänger 30 min innan stängning

Kontakt
Mail: hello@taameya.se


Öppettider:

Mån - Tis: 20:30

Ons-Tors: 11-21

Fre: 11-22

Lör: 12- 22

Sön: 12-16:30

OBS köket stänger 30 min innan stängning

Kontakt
Mail: hello@taameya.seHögkvalitativ mat behöver inte vara komplicerad, men den kräver tid, omsorg och förstklassiga råvaror. På vår restaurang tillagar vi alla våra rätter från grunden. Vi maler och rostar våra egna kryddor och bakar brödet själva. Vår ta'ameya tillverkas med ekologiska favabönor och friteras i 100% svensk rapsolja utan tillsatser, som vi byter ut dagligen för att säkerställa fräschhet och kvalitet.

Dessutom är nästan alla våra rätter växtbaserade, med resterande vegetariska alternativ. Detta bidrar inte bara till din hälsa utan även till vårt planets välbefinnande.


Vår historia börjar egentligen med att vi älskar falafel

Det har lett oss till de judiska kvarten i Paris, bakgator i Amman, pulserande historiska staden Jerusalem och Tel Avivs stränder. Men ingenstans har den smakat lika gott, varit lika krispig och krämig som i Kairo och Alexandria. Där kallas den Ta’ameya och görs på favabönor istället för sin mer kända kusin kikärta. Vår tolkning av falafel har alltså blivit den på favabönor, men om vi ska vara ärliga har vi även lånat inspiration till sallader, kryddblandningar och såser från alla olika länder och kulturer vi besökt. 

Som lite kuriosa tror man att falafel eller ta’ameya ursprungligen kommer från Egypten cirka 600 efter kristus för att sedan spridas över levanten och därifrån spridas över världen. Originalet är ofta bäst. 

Vi är även övertygade om att vi måste börja äta mer växtbaserat och vi tror att många lösningar på dagens problem redan finns där ute. Exempelvis är världens godaste street food både nyttig och helt växtbaserad. Vi behöver inte hålla på och odla kött i laboratorium för att kunna äta gott och hållbart.